今回は、お正月やおせち料理の定番「筑前煮」を、難しいコツなしで作れる簡単レシピをご紹介します。
具材を切って煮るだけなのに、味がしっかり染みてほっとする仕上がりに。
作り置きにも向いているので、忙しい年末年始や普段の常備菜としてもおすすめです。
和食の基本を押さえたい方、失敗しない筑前煮を作りたい方はぜひ参考にしてください。
Hello, I’m Yukari, a cooking researcher.
Today, I’ll be introducing an easy recipe for Chikuzenni, a classic New Year’s dish, that doesn’t require any complicated tips or tricks.
All you have to do is cut the ingredients and simmer them, but the flavors are well-infused and the dish is comforting.
It’s also great for making ahead, so I recommend it as a staple dish for the busy New Year’s holiday period or as an everyday dish to keep on hand.
If you want to master the basics of Japanese cuisine, or if you want to make Chikuzenni without any mistakes, be sure to check this out.
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■材料(2〜3人分)
・鶏もも肉 200g
・干し椎茸 3枚
・にんじん 60g
・れんこん 80g
・たけのこの水煮 80g
・こんにゃく 100g
・絹さや 6本
・水 250ml
・醤油 大さじ1.5
・みりん 大さじ1
・酒 大さじ1
・砂糖 大さじ1/2
・だしの素 小さじ1/2
・サラダ油 適量
■作り方
1.干し椎茸をさっと洗いぬるま湯に浸し20分おく。
2.れんこんの皮を剥き乱切りにし、水に浸す。
3.にんじんは皮を剥き乱切りにし、たけのこの水煮はサッと洗っておき、絹さやは筋をとる。こんにゃくは食べやすい大きさにちぎり、鶏肉は一口サイズに切る。
4.しいたけを取り除き半分に切り、戻し汁は濾して250mlにしておく。
5.フライパンに油をひき、鶏肉に焼き色をつけ、にんじん、れんこん、こんにゃく、干し椎茸、たけのこの順に加え都度炒める。
6.しいたけの戻し汁250ml・みりん・砂糖を加え沸騰したら落とし蓋をして弱中火で5分煮込む。
7.酒・だしの素・醤油を加え中火で10分煮込む。
8.絹さやを加え、火が通れば完成。
■ingredients
・200g Chicken thighs
・3 Dried shiitake mushrooms
・60g Carrots
・80g Lotus root
・80g Bamboo shoots
・100g Konjac
・6 Green beans
・250ml Water
・1.5 tbsp Soy sauce
・1 tbsp Mirin
・1 tbsp Sake
・1/2 tbsp Sugar
・1/2 tsp Dashi stock powder
・Vegetable oil
■Instructions
1. Quickly wash the dried shiitake mushrooms and soak in lukewarm water for 20 minutes.
2. Peel the lotus root, cut into irregular pieces, and soak in water.
3. Peel the carrots and cut into irregular pieces, quickly wash the boiled bamboo shoots, and remove the strings from the snow peas. Tear the konjac into bite-sized pieces and cut the chicken into bite-sized pieces.
4. Remove the shiitake mushrooms and cut them in half, then strain the soaking water to reduce to 250ml.
5. Add oil to a frying pan and brown the chicken, then add the carrots, lotus root, konjac, dried shiitake mushrooms, and bamboo shoots in that order, frying each time.
6. Add 250ml of the shiitake mushroom soaking water, mirin, and sugar, bring to a boil, then cover and simmer over low-medium heat for 5 minutes.
7. Add the sake, dashi stock, and soy sauce and simmer over medium heat for 10 minutes. 8. Add the green beans and cook until done.
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